Kesä Iszkaszentgyörgyin kylässä

Kesä suurlähettiläänä idyllisessä unkarilaisessa pikkukylässä? Tällainen pesti minulle oli tarjolla, ja tartuin mahdollisuuteen. Kyse oli nimittäin hieman poikkeuksellisesta vapaaehtoistyöstä: suomalais-ugrilaisten kansojen suurlähettilään tehtävästä kesän aikana Iszkaszentgyörgyissä, joka kantaa vuonna 2016 suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin titteliä yhdessä Veszprémin kanssa. Olin ollut Budapestissä vaihto-opiskelijana syyskuusta lähtien ja halusin löytää mahdollisuuden jäädä Unkariin vielä kesäksi harjoittelemaan kieltä ja nauttimaan Unkarin kesästä. Toukokuussa lukuvuoden päätyttyä Budapestissä muutin Iszkaszentgyörgyin kylään.

13900336_1542751255751854_3525955688871382280_n

Kõpusta, Virosta

2000 asukkaan Iszkaszentgyörgy sijaitsee 70 km Budapestistä lounaaseen, 10 km päässä Székesfehérvárista. Iszkaszentgyörgy saattaa olla tuttu monelle Suomi-Unkari-lehden lukijalle. Iszkaszentgyörgyissä sijaitsee Amadé-Bajzáth-Pappenheim-linna, jossa Suomen suurlähetystö toimi vuonna 1944. Nykyään linnan isäntänä toimii suomalainen galleristi, Iszkaszentgyörgyin kunniakansalainen Ari Kupsus.

Suurlähettilään tehtävä on kulttuuripääkaupunki Iszkaszentgyörgyissä kiertävä tehtävä, ja siihen haettiin eri suomalais-ugrilaisilta alueilta ihmisiä tuomaan suomalais-ugrilaisuus konkreettisesti kylään. Ennen minua kylässä oli toiminut suomalais-ugrilaisten kansojen suurlähettiläänä udmurtialainen muotisuunnittelija Darali Leli ja minun jälkeeni syyskuussa kylään saapui virolainen Piret Junalainen.

14081074_965096896950508_101717763_n

Työnkuva oli minulla laaja: kääntämistä, tulkkaamista, edustustehtäviä, blogin päivittämistä, turistikierrosten pitämistä kylän linnassa, tapahtumien järjestämistä ja niihin osallistumista. Kesäni kylässä oli siis hyvin värikäs ja tapahtumarikas. Kylässä järjestettiin muun muassa konsertteja, näyttelyitä, esitelmiä ja runoiltoja. Minäkin pidin kaksi esitelmää: yhden Suomen koulutusjärjestelmästä ja toisen yleisesti Suomesta.

Vuosi kulttuuripääkaupunkina toi Iszkaszentgyörgyiin kansainvälistä tunnelmaa. Kylässä oli heinäkuussa 1,5 viikon ajan delegaatio Iszkaszentgyörgyin ystävyyskaupungista Kõpusta, Virosta, ja vieraat esittelivät laajasti virolaista kulttuuria. Myös Iszkaszentgyörgy matkusti ystävyyskaupunkeihin Ranskaan ja Viroon pienen delegaation voimin. Jälkimmäisen matkan yhteydessä kävimme myös esittelemässä kylää ja suomalais-ugrilaista kulttuuripääkaupunkivuotta Helsingissä vuoden 2017 suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin valintatilaisuudessa elokuun alussa. Pääsin siis näkemään myös laajasti Eurooppaa tätä kautta sekä tutustumaan myös mukaviin ystävyyskaupunkeihin Ranskassa ja Virossa.

dscn4991

Helsingissä

Itse kylään ja sen ihmisiin oli myös erittäin mukava tutustua. Ennen tätä olin enimmäkseen viettänyt aikaa Unkarin kaupungeissa, ja Iszkaszentgyörgy näytti minulle hieman toisenlaista Unkaria. Kylään oli helppo tutustua uusien tuttavuuksien kautta, ja paikka alkoi tuntua oikein kotoisalta. Kuitenkin siitä löytyi aina uutta nähtävää. Kylän aristokraattisen historian takia siitä löytyi suuri linna, linnanpuutarha ja jopa pyramidi!

Kesä oli unohtumaton ja tuntuu, että pala minusta jäi Iszkaszentgyörgyiin. Toivottavasti pääsen palaamaan sinne pian.

Facebook: Iszkaszentgyörgy Finno-Ugric Capital of Culture

Jani Korhonen, ambassador of Iszkaszentgyörgy Finno-Ugric Capital of Culture 2016 during the summer period

Leave a comment