Fotók: A finnugor kulturális főváros észt testvértelepülésére látogatott HU|EST|FI|EN

HU: Augusztus másodikán kedd hajnalban tizenhat fős iszkaszentgyörgyi delegáció – közöttük finn önkéntes nagykövetünk, Jani Korhonen – indult útnak a falu két kisbuszával észt testvértelepülésünkre, Kõpu irányába. A két napos és 1800 kilométeres táv megtétele után volt lehetőség kirándulásra, evezésre és a delegáció részt vett az észt település immár hagyományos éves Pizza Fesztiválján.

A Pizza Fesztivál ötlete a kõpui kastély történetéhez kötődik, amelynek több terme is az ókori Itália művészetét idézi. Az iszkaszentgyörgyiek kiállították a foltvarró kör munkáit, emellett készült gulyásleves, eredeti magyar alapanyagokból és volt lehetőség iszkaszentgyörgyi bor, pálinka és kolbász kóstolására is.

Az iszkaszentgyörgyi delegáció emellett egy teljes napot töltött Finnország fővárosában, Helsinkiben, ahol augusztus ötödikén, pénteken került kiválasztásra a Balassi Intézetben a jövő évi finnugor kulturális főváros. Több információ és fotók az eseményről ide kattintva nézhetők meg.

Az e cikk végén található képek kattintással nagy felbontásban is megtekinthetőek!


EST: 2. augusti varahommikul alustas Iszkaszentgyörgy delegatsioon kahe väikebussiga teekonda Eestisse, sõprusvalda Kõppu – sealhulgas ka Soome vabatahtlik-saadik Jani Korhonen.  Peale kahepäevast sõitu ning 1800 kilomeetri läbimist oli 16 liikmel võimalik matkata Soomaa rahvuspargis ja kanuuga sõita ning hiljem osaleda ka Kõpu Pizzafestivalil. Pizzafestivali idee aluseks on mõisa restaureerimistööde käigus taastatud vana Itaalia linna Pompei Cicero villa maalingute koopiate taastamine. Pompei maalingud on Kõpule kui oma „nokia“ ehk eristumine teistest Eesti mõisatest. Siit ka Itaalia toidukultuuri viljelemine ja esitlemine, sh pitsa ja ravioolid.

Iszkaszentgyörgy delegatsioon esitles festivalil ungari käistööd ja rahvuskööki. Oli lapitehnikas valmistattud esemete näitus ning valmistati ehtsat traditsioonilist Ungari guljašši, mida osalejatel oli võimalik maitsta koos Ungari veini, palinka  ja vorstiga. Õhtu lõpetati ungarlaste rahvatantsu ja pillimänguga. Järmisel päeval viibis Iszkaszengyörgy delegatsioon  Helsingis, Soomes Balassi Instituudis, kus valiti välja järgmise aasta soome-ugri 2017 kultuuripealinn. Rohkem lugemist ja pilte leiad siit.  Klikkides pildil on sul võimalik seda suuremana näha.


FI: 2. elokuuta aamulla lähti Iszkaszentgyörgyistä 16-henkinen delegaatio joukossaan suomalainen vapaaehtoinen suurlähettiläämme Jani Korhonen kylän kahdella minibussilla kohti virolaista ystävyyskaupunkiamme Kõpua. Kaksipäiväisen ja 1800 kilometriä pikän matkan jälkeen matkan osallistujat saattoivat mennä kanootti- ja luontoretkelle, ja myöhemmin Iszkaszentgyörgy osallistui myös jo perinteiselle vuotuiselle Kõpun pizzafestivaalille.

Pizzafestivaalin idea liittyy Kõpun linnan historiaan. Linnassa on usea huone, joissa esiintyy antiikin Rooman aikaista taidetta Pompeijista. Iszkaszentgyörgyiläiset laittoivat esille tilkkutyökerhon töitä, joiden lisäksi he valmistivat gulassikeittoa. Lisäksi festivaalin vierailla oli mahdollisuus maistaa iszkaszentgyörgyiläistä viiniä, pálinkaa ja makkaraa.

Iszkaszentgyörgyin delegaatio vietti tämän lisäksi kokonaisen päivän Helsingissä, jossa perjantaina 5.8. valittiin Unkarin kulttuuri- ja  tiedekeskuksessa ensi vuoden suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki. Enemmän tietoa ja kuvia tapahtumasta tästä linkistä.

Kuvat saa suurennettua klikkaamalla niitä!


EN: In the early morning of the 2nd of August a delegation from Iszkaszentgyörgy – including our Finnish ambassador, Jani Korhonen – with two minivans departed to Kõpu, Estonian sistertown of the recent Finno-Ugric Capital of Culture. After the journey of two days and 1800 kilometers the 16 guests could participate in hiking and canooing and they also attended the famous Pizza Festival of the Estonian village.

The idea of the Pizza Festival roots back to the history of Kõpu’s manor which was originally painted in the ancient Rome’s style. The delegation from Iszkaszentgyörgy made an exhibiton about the patchworks of the local handicraft group, traditional Hungarian gulyás soup was made from original Hungarian ingredients and the visitors could taste our local wine, pálinka and sausage as well.

The delegation also spent a whole day in Helsinki, Finland at the Balassi Institute where the next year’s Finno-Ugric Capital of Culture was selected. You can read about it and check photos via this link.

Click on the photos below for higher resolution!

Photos: Eliko Klamp; Aivar Ruukel, Finno-Ugric Tastes: Local and Fresh Food

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s