Kulturális fővárost keres a finnugor világ 2019-re

A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN), valamint az URALIC Központ a Bennszülött Népekért 2017. december 20-án Tallinnban hivatalosan is bejelentette a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat második négyéves ciklusát. Magyar települések az ország határain innen és túl március 1-ig jelentkezhetnek a jövő évi címre. A győztes kihirdetésére április 8-án Obinitsában (Észtország) kerül sor.

A 2013-ban alapított cím a MAFUN és az Uralic Központ zászlóshajó kezdeményezése. Célja felhívni a figyelmet a finnugor és szamojéd népekre és nyelveikre, megerősíteni a finnugor identitást, valamint helyi fejlesztéseket beindítani a finnugor világ különböző szegleteiben.

Mindezidáig a Finnugor Kulturális Főváros címet öt város és falu nyerte el: az udmurt Bigi (2014), a szetu Obinitsa (2015), a magyar Iszkaszentgyörgy és Veszprém (2016), valamint a karél Vuokkiniemi (2017).

1200px-MAFUN_emblem.svg

A Finnugor Kulturális Főváros cím minden esetben nagyfokú hazai és nemzetközi figyelmet és a kulturális turizmus fellendülését hozta. De ami még ennél is fontosabb, új fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek megerősödését is elősegítette. A programot a finnugor népeken túli világ is melegen üdvözölte, Victoria Tauli-Corpuz, az Egyesült Nemzetek Szervezete Bennszülött Népek Jogáért felelős jelentőstevője szerint kiváló példája a bennszülőtt népek kulturális jogai hangsúlyozásának és érvényesítésének.

A pozitív eredmények és visszajelzések buzdították az alapító szervezeteket arra, hogy bejelentsék egy újabb, 2019 és 2022 között tartó négy éves ciklus indulását. A Finnugor Kulturális Főváros 2019 címre pályázhat bármely, a finnugor nyelvcsaládhoz tartozó ország és régió települése – kivéve Észtország, Finnország és Magyarország nemzeti fővárosait, valamint az orosz tagköztársaságok székhelyeit.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok megtalálhatóak a program honlapján: www.uralic.org – A leadási határidő március 1, a győztes kihirdetésére április 8-án az észtországi szetu Obinitsában kerül sor.

Bármely kérdés esetén angol, észt és orosz nyelven kereshető: Oliver Loode, Finnugor Kulturális Főváros Programiroda vezetője, oliver.loode@uralic.org, telefonszán: +372 513 2992

 

 

Leave a comment