Jari Vilén támogató levele

Örömömre szolgál Iszkaszentgyörgyöt ajánlani a Finnugor Kulturális Főváros 2016 címre.

Finnország Magyarországra akkreditált nagyköveteként 2007 és 2012 között az a megtiszteltetés ért, hogy közelebbről is megismerhettem a falut és annak lakosait. Iszkaszentgyörgy rövid időn belül az ország egyik legerősebb és legláthatóbb finnugor központja lett. Ez a település intézményei és Gáll Attila polgármester erős elköteleződésének és határozott döntéseinek az eredménye. Újszerű és jövőbe látó szellemiségük megteremtette Iszkaszentgyörgy és lakossága nemzetközi sikereit.

Iszkaszentgyörgy egyedülálló település, amelynek gazdag története ezer szállal kötődik Magyarország és a kontinens XX. és XXI. századi történelméhez. A Pappenheim család gyökerei Iszkaszentgyörgyön találhatóak és a családi kastély a mai napig a település rendezvényeinek szíve. Ugyanez a kastély hozta a második világháború során Finnországot és a Finn Nagykövetséget a faluba.

Az elmúlt évtizedekben olyan személyek tevékenysége, mint például Ari S. Kupsus művészet pártolóé felhívta a finn és magyar emberek figyelmét a nehezen kiejthető nevű Iszkaszentgyörgyre, különösen a lenyűgöző művészeti programok és egyre szélesedő egyéb tevékenységek révén.

Remélem, hogy a Finnugor Kulturális Főváros 2016 címmel járó kötelezettségek és feladatok sikeres megvalósítása után Iszkaszentgyörgy neve az egész finnugor világban ismertté válik.

Jari Vilén, az Európai Unió nagykövete az Európa Tanácsban

Jari Vilén

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s